Bahan-bahannyo:
Joring
(Dibuang kulit, dirobus sampai ompok dan ditumbuk agak2 pocah yo,
jangan hancur sangat yo takut jadi bubur pulak)
Bahan kisar:
lada kocik (cili padi / cili kutu pun boleh gak)
Halia (sikit ajo yo...kalau banyak takut berak-berak)
bawang putih
bawang kocik
belacan
Bahan lain:
ikan bilis (ditumbuk bosar-bosar)
bawang bosar (untuk hiasan jo)
santan pokek (dalam 1/4 cawan jo)
garam
ajinomoto (aji yang ado moto tak buleh)
air asam
gulo
minyak untuk menumih
Cara:
Panehkan minyak dan tumih bahan kisar sampai pocah minyak.
Masukkan ikan bilis, garam, gulo, air asam jawo santan pokat dan joring.
Tumih sampai pocah minyak dan naik bau...
Sonang jo...
Lopeh tu kita makan la ramai-ramai tapi kalau kodokut makan la sorang-sorang jo...
Tuesday, April 22, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment